14 Tips om een lange vliegreis te overleven

Nederlanders zijn dol op reizen en stappen gemiddeld 1,3 keer per jaar in het vliegtuig. Een groot aantal vakantiegangers reist af naar een Europese bestemming, maar ook de verre bestemmingen zijn immens populair. De lange vluchten brengen je naar een fantastische bestemming, maar de vlucht zelf is geen pretje. Een vlucht is simpelweg niet comfortabel en het is geen fijne gedachte dat jij nergens anders heen kan gaan. Desondanks zijn er handige tips die je een handje kunnen helpen en toch voor een wat fijnere lange vliegreis kunnen zorgen. De 14 beste tips hebben wij voor jullie op een rijtje gezet.

1. Reis met een bekende luchtvaartmaatschappij

Als jij kiest voor een verre bestemming dan kan je vaak een keuze maken uit meerdere luchtvaartmaatschappijen. In dat geval raden wij je aan om één van de prominente luchtvaartmaatschappijen te kiezen, bijvoorbeeld één van de beste ter wereld. En daarvoor hoef jij helemaal niet diep in de buidel te tasten, want de prijzen zijn redelijk vergelijkbaar. De beste luchtvaartmaatschappijen zijn Emirates, Qatar Airways en Singapore Airlines. Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen op veel bestemmingen, waaronder Bali en Australië. Ook TUI Airlines vliegt wel wat op verre bestemmingen vanuit Nederland.

lange vliegreizen overleven2. Kies de juiste vertrektijd

Je moet bij een lange vlucht ook rekeninghouden met een jetlag. Vandaar ook dat de meeste vakantiegangers die afreizen naar Amerika kiezen voor een dagvlucht, terwijl je voor een Aziatische bestemming beter in de nachtelijke uurtjes kan vertrekken. Het is dus slim om even te bekijken welke vluchttijd het beste bij jouw wensen aansluit. Mocht je trouwens niet goed kunnen slapen tijdens een vliegreis, dan raden wij je aan om overdag te vertrekken.

3. Neem jouw eigen maaltijd mee

De bekende luchtvaartmaatschappijen bieden prima maaltijden aan, maar niet iedereen krijgt een vliegtuigmaaltijd even goed naar binnen. Dat kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met bepaalde dieetwensen. Vandaar dat het niet gek is om jouw eigen maaltijd mee te nemen. Je kan op Schiphol dan ook voldoende maaltijden aanschaffen en meenemen in het vliegtuig. Als jij vliegt in een luxere klasse met een prominente luchtvaartmaatschappij, dan kan je voorafgaand aan vertrek alvast een maaltijd uitkiezen en wensen doorgeven.

4. Fijne en vooral comfortabele kleding

Een vliegreis is geen modeshow, dus je hoeft zeker niet jouw beste kloffie aan te trekken. Kies juist voor een comfortabele en wat minder charmante outfit. Uiteindelijk zorgt dat voor een fijne reis. Wij raden je aan om voor warme kleding te kiezen, bijvoorbeeld meerdere lagen. Mocht het dan toch te warm worden, dan kan je één laag uittrekken.

5. Kies voor een ideale plek

Slapen in het vliegtuig is lastig, vandaar ook dat de plaatsen naar het raam zo populair zijn. Je kan dan leunen tegen het raam en wat gemakkelijk slaap pakken. Echter kan jij ook voor een plekje bij de nooduitgang kiezen, waardoor je geniet van net wat meer beenruimte. Je kan vaak voor vertrek tegen bijbetaling alvast een plekje reserveren in het vliegtuig. Wees er vroeg bij en kies de ideale plek in het vliegtuig.

6. Neem jouw eigen oordopjes mee

De luchtvaartmaatschappijen die op verre bestemmingen vliegen hebben iets leuks voor je klaarstaan. Je kan tijdens de vlucht namelijk genieten van een platform met duizenden films, series, podcasts en radiostations. Er zijn zelfs platforms die de kans bieden om live televisie te kijken. De bekendste films komen voorbij, zelfs titels die momenteel nog draaien in de bioscoop. Je krijgt oortjes van de luchtvaartmaatschappij, maar die zijn niet ideaal. Neem jouw eigen oortjes mee en geniet van het allerbeste geluid. Oordopjes passen trouwens makkelijk in al je handbagage, zelfs als je bijvoorbeeld met een laptoptrolley reist – iets wat toch zorgt voor weinig extra clutter in je handbagage.

7. Wandelen door het vliegtuig

Het is tijdens een lange vliegreis belangrijk om genoeg te bewegen, simpelweg om de bloedsomloop te bevorderen. Het is zeer ongezond om lang stil te zitten en dat kan voor grote problemen zorgen. Vandaar dat wij je aanraden om zo nu en dan een wandeling te maken door vliegtuig of wellicht een yogaoefening te gaan doen. Een keertje extra naar het toilet lopen kan al een wereld van verschil maken.

8. Drink geen alcohol

Een ontspannen gevoel creëren kan op simpele manieren. Er zijn veel reizigers die om die reden een biertje of een wijntje bestellen in het vliegtuig. Dat is toch niet zo verstandig. Alcohol zorgt ervoor dat je sneller uitdroogt in een vliegtuig, wat automatisch weer een oncomfortabele tijd zorgt. Datzelfde kan trouwens ook gebeuren met cafeïne, dus probeer ook een kopje koffie of een Red Bull te vermijden. Let op: ook in de meeste theesoorten zit cafeïne!

drink voldoende water lange vlucht9. Nuttig voldoende water

Koffie, wijn en bier moet je dus vermijden. Daarentegen moet je juist wel voldoende water nuttigen. Eigenlijk is het voor essentieel voor een comfortabele en fijne vliegreis. Je voorkomt uitdroging en je zal uiteindelijk ook veel minder last hebben van een jetlag. Probeer dus genoeg water te drinken!

10. Leg contact met de buurman of buurvrouw

Een lange vliegreis duurt al snel acht tot 14 uur, vandaar ook dat het handig is om even contact te leggen met jouw buurman of buurvrouw in het vliegtuig. Je zal uiteindelijk toch urenlang naast elkaar zitten. Wellicht hebben jullie wel veel gemeen. Het kan geen kwaad om gewoon even gedag te zeggen en rekening met elkaar te houden.

11. Oordopjes of noise-canceling

Oordopjes of een koptelefoon met noise-canceling is een onwijs efficiënte manier om jezelf af te sluiten van de omgeving. Je kan op die manier rustiger slapen en je hebt geen last van de personen die voor herrie zorgen. De oordopjes zijn helemaal niet duur, maar wel een must voor een fijne en kalme vliegreis.

nekkussen vlucht12. Koop een nekkussen

Een nekkussen is een onhandig ding om mee te nemen, maar wel onwijs fijn tijdens een lange vlucht. Je kan comfortabeler zitten en wellicht ook slapen. Je zal geen last krijgen van een stijve nek en met een fijner gevoel aankomen op jouw eindbestemming. Een nekkussen kan jij aanschaffen op Schiphol, maar dan betaal je wel de hoofdprijs. Het is dus slim om het nekkussen nu alvast online te kopen bij één van de bekende webshops.

13. Steunkousen aanschaffen

Lichamelijk is een lange vliegreis ontzettend zwaar, bijvoorbeeld voor de benen. Die kunnen zomaar gaan opzwellen na enkele uren, maar daar is een eenvoudige oplossing voor. Je kan voor een klein bedrag al een paar steunkousen kopen. De steunkousen bieden een verbeterde bloedcirculatie. De kousen kan jij gewoon aanschaffen bij de lokale apotheek of bij een webshop.

14. Slik een slaappil

Slapen in het vliegtuig is zeker niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die al voor het opstijgen in slaap vallen, terwijl andere geen oog dicht kunnen doen. Een slaappil kan dan oplossing bieden. Echter moet je daarvoor wel een recept van de huisarts meekrijgen. Je kan het probleem altijd even voorleggen en in overleg gaan met de huisarts.

Last update: 28 oktober 2022

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *