Wat zijn leuke activiteiten om kinderen bezig te houden tijdens de reis?

Reizen met kinderen kan een uitdaging zijn, vooral als de reis lang is. Kinderen worden snel verveeld en onrustig, wat stress kan veroorzaken voor zowel de ouders als de kinderen zelf. Daarom is het belangrijk om een scala aan activiteiten bij de hand te hebben om ze bezig te houden. Het gaat niet alleen om hen bezig te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat de activiteiten zowel leuk als leerzaam zijn. Zo wordt de reis een aangename ervaring voor iedereen.

Waarom is voorbereiding belangrijk?

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze altijd. Dit geldt zeker voor reizen met kinderen. Het is niet alleen belangrijk om snacks en drankjes mee te nemen, maar ook om een lijst met activiteiten te hebben die je kunt doen om de kinderen bezig te houden. Denk aan spelletjes die je kunt spelen, boeken die je kunt lezen of zelfs educatieve apps die je kunt downloaden op je tablet. Door van tevoren te plannen, kun je veel stress en last-minute paniek voorkomen.

Spelletjes voor onderweg

Als je met kinderen reist, zijn spelletjes een uitstekende manier om de tijd te doden en de verveling op afstand te houden. Het mooie is dat er tegenwoordig zowel traditionele als digitale opties zijn om uit te kiezen. Klassiekers zoals ‘Ik ga op reis en ik neem mee' of ‘Kentekenplaat Bingo' zijn altijd een hit. Deze spelletjes vereisen minimale voorbereiding en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de leeftijd en interesses van je kinderen.

Maar laten we eerlijk zijn, we leven in een digitaal tijdperk. Dus waarom zou je de technologie niet gebruiken om de reis nog aangenamer te maken? Er zijn tal van apps die speciaal zijn ontworpen om kinderen bezig te houden tijdens lange ritten of vluchten. Een paar voorbeelden:

  • Toca Life: World: Deze app is een virtuele wereld waarin kinderen hun eigen avonturen kunnen creëren. Ze kunnen personages, gebouwen en scenario's kiezen, wat hun creativiteit en verbeeldingskracht stimuleert.
  • Endless Alphabet: Deze app is ideaal voor jongere kinderen die het alfabet leren. Het helpt niet alleen bij het herkennen van letters, maar ook bij het uitbreiden van hun woordenschat door middel van interactieve puzzels.
  • Minecraft: Ja, Minecraft kan ook educatief zijn! Het stimuleert ruimtelijk inzicht en probleemoplossende vaardigheden. Bovendien kunnen kinderen hun eigen werelden bouwen, wat een geweldige manier is om hun creativiteit te uiten.
  • Duolingo: Als je naar een land reist waar een andere taal wordt gesproken, kan Duolingo een leuke en educatieve manier zijn om je kinderen een paar basiswoorden en zinnen te leren.

Hoe kun je creativiteit stimuleren tijdens de reis?

Creativiteit is een belangrijk aspect van de ontwikkeling van een kind, en reizen biedt een uitstekende gelegenheid om dit te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld kleurboeken en kleurpotloden meenemen, of zelfs wat eenvoudige knutselmaterialen zoals lijm en schaar. Een andere optie is om een klein whiteboard en markers mee te nemen, zodat je kinderen hun eigen kunstwerken kunnen maken. Mijn eigen kinderen vinden het bijvoorbeeld geweldig om landschappen te tekenen die ze zien terwijl we onderweg zijn. Het houdt ze niet alleen bezig, maar het helpt ook om hun observatievaardigheden te verbeteren.

Educatieve apps en waarom ze nuttig zijn

In dit digitale tijdperk zijn er tal van educatieve apps die speciaal zijn ontworpen om kinderen bezig te houden. Deze apps zijn niet alleen leuk, maar ook zeer leerzaam. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de taalvaardigheid, het oplossen van problemen en zelfs bij het aanleren van een nieuwe taal. Het mooie van deze apps is dat ze vaak interactief zijn, wat betekent dat je kinderen betrokken zullen zijn en zich minder snel zullen vervelen.

Wat als je kind niet geïnteresseerd is in de geplande activiteiten?

Het kan gebeuren dat, ondanks al je voorbereidingen, je kind gewoon niet geïnteresseerd is in de activiteiten die je hebt gepland. In zo'n geval is het belangrijk om flexibel te zijn. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat werkt. Soms is een eenvoudige verandering van activiteit alles wat nodig is om de interesse van je kind weer te wekken. Het kan ook helpen om je kinderen te betrekken bij het planningsproces, zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze willen doen.

Door een verscheidenheid aan activiteiten te plannen en flexibel te zijn in je aanpak, kun je ervoor zorgen dat reizen met kinderen een plezierige ervaring wordt voor iedereen. Het belangrijkste is om voorbereid te zijn en open te staan voor nieuwe ervaringen. Zo wordt elke reis een avontuur dat jullie als gezin samen kunnen beleven.

Last update: 6 september 2023

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *