Wat is de beste tijd om vliegtickets te kopen?

Het boeken van een vliegticket kan lijken op het spelen van een ingewikkeld spel waarbij timing cruciaal is. Afhankelijk van het seizoen, de bestemming en een aantal andere factoren, kan de prijs van een ticket sterk variëren. Hieronder vind je een gedetailleerde gids over wanneer je het beste je vliegtickets kunt boeken per seizoen, aangevuld met persoonlijke tips en ervaringen.

De beste tijd om vliegtickets te kopen varieert per seizoen, maar over het algemeen is het aan te raden om tickets minimaal twee tot vier maanden van tevoren te boeken. Het is ook vaak voordeliger om op dinsdag- of woensdagmiddag te boeken, wanneer luchtvaartmaatschappijen meestal hun prijzen verlagen.

Lente

De lente is voor velen een ideale tijd om te reizen, met name vanwege het aangename weer en het feit dat de zomerdrukte nog moet beginnen. Veel gezinnen plannen vakanties rond Pasen en de meivakantie. In mijn ervaring is het raadzaam om tickets voor lentereizen tussen januari en februari te boeken. Luchtvaartmaatschappijen hebben vaak nieuwjaarsacties die kunnen leiden tot aanzienlijke besparingen. De kunst is om op dinsdag- of woensdagmiddag te boeken; statistisch gezien zijn dat de momenten waarop luchtvaartmaatschappijen hun prijzen verlagen.

Als je flexibel bent met je reisdatums, probeer dan een week vóór of na een feestdag of schoolvakantie te vliegen. De prijzen zijn meestal lager en vliegvelden minder druk.

Zomer

Zomer is het hoogseizoen voor luchtvaartmaatschappijen, en ticketprijzen zijn vaak op hun piek. Vooral voor populaire zomerbestemmingen zoals Europa en de Caraïben kunnen tickets erg duur zijn. Het is dus zaak om je tickets zo vroeg mogelijk te boeken, liefst vier tot zes maanden van tevoren. Begin met het monitoren van ticketprijzen in december of januari.

Gebruik prijsvergelijkingswebsites en stel prijsmeldingen in voor je beoogde bestemming. Deze meldingen informeren je zodra er een prijsdaling is, zodat je meteen kunt boeken.

Herfst

De herfst is een relatief rustig reisseizoen, tussen de zomervakantie en de drukte van de winterfeestdagen in. Daarom kun je vaak goede deals vinden. De optimale boekingstijd is rond de twee tot drie maanden van tevoren, idealiter in de late zomer wanneer luchtvaartmaatschappijen hun herfstpromoties beginnen.

Herfst is een uitstekende tijd voor een bezoek aan bestemmingen die in de zomer te heet zijn of in de winter te koud. Omdat het laagseizoen is, kun je ook overwegen om een last-minute deal te grijpen. Houd de prijzen goed in de gaten en wees klaar om te boeken zodra je een goede deal ziet.

Winter

Winterreizen kunnen een uitdaging zijn vanwege de drukte rond de feestdagen en het risico op weersvertragingen. Als je van plan bent om rond Kerst of Nieuwjaar te reizen, boek dan je tickets minimaal vier tot zes maanden van tevoren. Voor reizen in januari en februari, wanneer het over het algemeen rustiger is, kun je het beste twee tot drie maanden van tevoren boeken.

Overweeg om vluchten met een tussenstop te boeken in plaats van directe vluchten. Ze zijn vaak goedkoper en als je een ruime overstaptijd kiest, minimaliseer je het risico op gemiste aansluitingen door winterweer.

Algemene Tips

  1. Incognitomodus: Gebruik de incognitomodus van je browser bij het zoeken naar vluchten. Websites gebruiken cookies om je zoekgedrag te volgen, wat kan leiden tot hogere prijzen als je meerdere keren zoekt. Om de incognitomodus in te schakelen in Google Chrome, klik je op de drie verticale puntjes in de rechterbovenhoek van je scherm en kies je ‘Nieuw incognitovenster'. Voor andere browsers zoals Firefox en Safari, kun je de privé- of incognitomodus meestal vinden onder het menu “Bestand” of “Venster”.
  2. Flying Miles en points: Maak gebruik van frequent flyer-programma’s en creditcardpunten. Dit heeft mij meerdere malen gratis of sterk gereduceerde vluchten opgeleverd.
  3. Flexibele Datums: Als je flexibel bent, gebruik dan de optie voor flexibele datums die veel boekingssites aanbieden. Hiermee kun je een overzicht krijgen van de goedkoopste dagen om te vliegen.
  4. Sociale Media en Nieuwsbrieven: Volg luchtvaartmaatschappijen en reisdeal-accounts op sociale media en meld je aan voor hun nieuwsbrieven. Exclusieve aanbiedingen en kortingscodes worden vaak via deze kanalen verspreid.

Het boeken van vliegtickets vereist geduld, onderzoek en een beetje geluk. Maar als je bereid bent een beetje moeite te doen, kan je soms echt zeer goede deals scoren!

Last update: 5 april 2024

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *