8 handige reisaccessoires voor lange vluchten

Lange vluchten kunnen een ware uitdaging zijn. Het comfort en gemak aan boord zijn vaak ver te zoeken, en de uren kunnen zich voortslepen als je niet goed voorbereid bent. Gelukkig zijn er tal van reisaccessoires die je kunnen helpen het meeste uit je lange vlucht te halen. In dit artikel gaan we in op de verschillende accessoires die je reis aangenamer kunnen maken.

1. Nekkussens

Een goed nekkussen kan echt het verschil maken tussen een rustgevende vlucht en uren van ongemak en nekpijn. Er zijn verschillende soorten en maten nekkussens beschikbaar, van opblaasbare varianten tot kussens gevuld met memory foam of microkorrels. Een nekkussen met memory foam is mijn persoonlijke favoriet; het biedt niet alleen uitstekende ondersteuning, maar vormt zich ook perfect naar de contouren van je nek en hoofd.

Dit zorgt voor een comfortabele en natuurlijke slaaphouding. Ik heb ooit de fout gemaakt om zonder nekkussen op een lange vlucht te stappen, en dat is een ervaring die ik niemand toewens. Ik kan je verzekeren, een goed nekkussen is een investering die zichzelf snel terugbetaalt in comfort en welzijn.


2. Noise-cancelling koptelefoons

Het geluidsniveau in een vliegtuig kan variëren van licht storend tot ronduit ondraaglijk, met geluiden zoals huilende baby's, luidruchtige gesprekken en het constante gezoem van de vliegtuigmotoren. Noise-cancelling koptelefoons kunnen in deze situaties echt een wereld van verschil maken. Ze maken gebruik van geavanceerde technologie om het omgevingsgeluid te filteren, waardoor je ongestoord kunt genieten van je muziek, films of gewoon wat welverdiende rust.

Ik herinner me een vlucht waarbij twee mensen achter me constant aan het praten waren over hun vakantieplannen; mijn noise-cancelling koptelefoons waren toen echt een redding. Ze zorgden ervoor dat ik me kon afsluiten van de buitenwereld en me kon concentreren op mijn eigen gedachten en entertainment, wat de vlucht aanzienlijk aangenamer maakte.


3. Herbruikbare waterfles

De lucht in vliegtuigen staat erom bekend extreem droog te zijn, wat niet alleen kan leiden tot uitdroging, maar ook tot een droge huid, geïrriteerde ogen en een algeheel oncomfortabel gevoel. Daarom is een herbruikbare waterfles een absolute must-have voor elke reiziger die een lange vlucht voor de boeg heeft. Kies bij voorkeur voor een model met een ingebouwd filter om er zeker van te zijn dat je altijd toegang hebt tot schoon en veilig drinkwater.

Dit is vooral handig als je naar bestemmingen reist waar de waterkwaliteit twijfelachtig kan zijn. Bovendien is het een duurzamere keuze, waarmee je het gebruik van wegwerpplastic vermindert.


4. E-reader of tablet

Lange vluchten kunnen inderdaad behoorlijk saai en eentonig zijn, vooral als je alleen reist of wanneer het inflight-entertainmentsysteem te wensen overlaat. Een e-reader of tablet kan dan echt een uitkomst bieden. Met zo'n apparaat kun je honderden boeken, tijdschriften en zelfs audioboeken meenemen zonder dat het extra gewicht of ruimte in je bagage inneemt. Bovendien zijn veel moderne e-readers en tablets uitgerust met functies zoals achtergrondverlichting en aanpasbare tekstgrootte, wat het lezen nog aangenamer maakt.

Tijdens een lange vlucht naar Japan was mijn e-reader een echte levensredder; ik had een hele reeks boeken bij de hand, van thrillers tot zelfhulpboeken, die de tijd deden vliegen. Het gaf me de mogelijkheid om me onder te dompelen in verschillende werelden en verhalen, waardoor de uren aan boord veel sneller voorbijgingen dan ik had verwacht.


5. Powerbank

In deze moderne tijd zijn we bijna allemaal afhankelijk van onze elektronische apparaten, of het nu gaat om smartphones, tablets of e-readers. Een draagbare oplader, ook wel powerbank genoemd, is daarom een essentieel onderdeel van je reisuitrusting. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze van tevoren volledig is opgeladen. Zo kun je altijd en overal je telefoon, tablet of e-reader opladen wanneer de batterij dreigt leeg te raken.

Dit is vooral handig tijdens lange vluchten zonder toegang tot stopcontacten, of tijdens layovers op luchthavens waar een stopcontact vinden een uitdaging kan zijn. Een goed gekozen powerbank heeft voldoende capaciteit om meerdere apparaten meerdere keren op te laden, en is compact genoeg om gemakkelijk in je handbagage te passen. Het is een kleine investering die een groot verschil kan maken in hoe je je reis ervaart.


6. Reisdeken

Je zou inderdaad denken dat een deken overbodig is, vooral omdat luchtvaartmaatschappijen vaak dekens verstrekken. Echter, de temperatuur in een vliegtuig kan behoorlijk schommelen, en de verstrekte dekens zijn vaak niet toereikend. Een eigen reisdeken kan dan echt een uitkomst bieden. Kies voor een compact model dat gemakkelijk op te vouwen en op te bergen is in je handbagage.

Materialen zoals fleece of een lichtgewicht wol zijn uitstekende keuzes omdat ze warmte goed vasthouden zonder veel ruimte in te nemen. Een eigen deken is niet alleen warmer, maar voelt ook vertrouwder en hygiënischer aan dan de dekens die door luchtvaartmaatschappijen worden verstrekt. Het kan een groot verschil maken in je comfortniveau, vooral tijdens nachtvluchten of in situaties waar de airconditioning te hoog staat afgesteld.


7. Reissnackdoos

Eten aan boord van een vliegtuig is inderdaad vaak niet om over naar huis te schrijven. De maaltijden zijn meestal eenvoudig en missen de smaak en kwaliteit die je gewend bent. Een reissnackdoos met je eigen geselecteerde snacks kan dan echt een uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan noten voor wat gezonde vetten en eiwitten, gedroogd fruit voor een snelle energieboost, en energierepen als vullende optie.

Het is ook een goed idee om wat chocolade of andere comfortfood-items toe te voegen voor die momenten waarop je behoefte hebt aan iets lekkers. Door je eigen snacks mee te nemen, heb je altijd iets bij de hand dat je echt lekker vindt en dat aan je voedingsbehoeften voldoet. Het geeft je meer controle over wat je eet tijdens de vlucht en kan een groot verschil maken in hoe je je voelt, zowel fysiek als emotioneel. Het is een kleine moeite die je reiservaring aanzienlijk kan verbeteren.


8. Slaapmasker

Een vaak onderschat reisaccessoire is het slaapmasker. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een overbodig item, maar wie ooit heeft geprobeerd te slapen met de cabineverlichting aan of het zonlicht dat door het raam schijnt, weet wel beter. Een slaapmasker kan je helpen om je eigen kleine donkere ruimte te creëren, ongeacht de lichtomstandigheden om je heen.

Er zijn verschillende soorten slaapmaskers, variërend in materiaal en ontwerp. Sommige zijn gemaakt van zijde voor een luxueuze ervaring, terwijl anderen gelpads bevatten die kunnen worden gekoeld of verwarmd voor extra comfort. Ik heb ooit een vlucht gehad waarbij het licht constant aan en uit ging vanwege de turbulente weersomstandigheden. Mijn slaapmasker met koelgel was toen een echte redding; het hielp me niet alleen om te slapen, maar het verfrissende gevoel van de gel hielp ook om mijn vermoeide ogen te revitaliseren.


Je ziet dat lange vluchten geen marteling hoeven te zijn als je goed voorbereid bent. Van een kwalitatief nekkussen tot een goed gevulde reissnackdoos, elk accessoire heeft zijn eigen unieke voordelen die je vliegervaring kunnen verbeteren. Dus de volgende keer dat je een lange vlucht voor de boeg hebt, overweeg dan deze essentiële items om je reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Last update: 31 augustus 2023

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *