Als je binnenkort een reis hebt gepland, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle regels. Zo kom je zeker niet in de problemen. Eén van de dingen dat belangrijk is om te weten, is of je eten mag meenemen in het vliegtuig of niet. Het antwoord daarop vind je terug in dit artikel!
Voeding meenemen in het vliegtuig
Het eten dat je krijgt in een vliegtuig, is vaak niet van de beste kwaliteit. Bij luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Corendon ontvang je zelfs geen maaltijd aan boord. Het is dus geen wonder dat je overweegt om voeding mee te nemen op het vliegtuig, maar mag dat eigenlijk wel?
Het antwoord daarop is niet simpel. Want het hangt af van de vliegtuigmaatschappij. Meestal mag je vast voedsel wél meenemen op het vliegtuig. De vuistregel is dat het eten dat je meeneemt op zijn minst smeerbaar moet zijn. Neem dus gerust een lekker belegd broodje, koekjes, nootjes fruit of andere vaste etenswaren mee. Let wel op, want je eet deze voeding het best op in het vliegtuig. In sommige landen is het namelijk verboden om fruit, vlees of groenten vanuit een ander land mee te nemen. Vooral Australië en Nieuw-Zeeland zijn hier streng op.
Hoe zit het dan met vloeistoffen?
Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter niet meeneemt op het vliegtuig. Een broodje met pastasalade mag bijvoorbeeld wel, maar vloeibare producten, zoals yoghurt en een potje jam laat je beter achterwege. Daarnaast is het verstandig om geen knapperige dingen, zoals chips mee te nemen. Want dan zou je de mensen rondom je weleens kunnen storen.
Wil je toch graag vloeibare voeding of een drankje meenemen? Dan mag dit in hele kleine hoeveelheden. Houd er ook rekening mee dat alle vloeistoffen verpakt moeten zijn in flesjes van maximaal 100 milliliter en samen in een doorzichtig zakje van maximaal een liter moeten zitten. In je ruimbagage mag je meer vloeibare etenswaren meenemen, maar in dat geval kan je ze uiteraard niet benuttigen op het vliegtuig.
Wat zijn de regels omtrent babyvoeding?
Als je op reis gaat met een baby, wil je natuurlijk eten voorzien voor je kleine spruit. Maar babyvoeding op het vliegtuig meenemen, mag dat eigenlijk wel? De regels voor babyvoeding op het vliegtuig zijn streng. Gelukkig mag je eten voor je kleinste voorzien. Voor een baby jonger dan 1,5 jaar is het zelfs toegelaten om meer dan 100 milliliter babyvoeding mee te nemen. Geef je kunstvoeding? Neem de babyvoeding dan mee in poedercontainers.
Houd er ook rekening mee dat er bij de controle aan de douane speciale apparaten staan waarmee ze de vloeistof testen om te kijken of er echt babyvoeding in het flesje zit. Dat valt niet altijd voor, maar je dient er wel rekening mee te houden dat dit kan gebeuren.
Lokale specialiteiten meenemen naar Nederland
Als je op vakantie bent, is het uiteraard fijn om delicatessen van je vakantieplaats mee te nemen naar Nederland. Daarmee moet je echter voorzichtig zijn. Vlees en zuivel mag bijvoorbeeld enkel meegenomen worden binnen de EU. Voor groenten en fruit geldt dat je maximaal vijf kilo in je reiskoffer mee mag nemen.
Met wijn en bier moet je rekening houden met de maximale hoeveelheid. Zo mag je maximaal 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter lichte likeur en 10 liter sterke drank binnen de EU terug meenemen naar Nederland. Buiten de EU is de toegestane hoeveelheid zelfs een stuk minder. Je mag dan maar 4 liter wijn, 16 liter bier, 2 liter lichte likeur en 1 liter sterke drank meenemen.