Reistip: bezienswaardigheden in Lyon, Frankrijk

Lyon hoort bij de 10 grootste steden van Frankrijk. Het ligt in het zuidoosten van het land. Rondom Lyon zijn veel populaire vakantiegebieden. Jaarlijks gaan er méér dan 1 miljoen Nederlanders naar Frankrijk op vakantie. De meeste mensen gaan in de zomervakantie naar Zuid-Frankrijk.  Het klimaat is hier erg goed, het is de ultieme plek om te genieten van je vakantie. In deze stad wonen ongeveer 550.000 mensen, het ligt op een hoogte van 237 meter en de totale oppervlakte is ongeveer 50 vierkante kilometer.

De stad is dus erg dichtbevolkt. Ter vergelijking: Amsterdam is 5 keer zo groot en er wonen 1.7 keer zoveel mensen. In Lyon is echt van alles te beleven. Wanneer je hiernaar toe op vakantie gaat, hoef je je zeker niet te vervelen.

Wil je weten wat de mooiste plekken zijn in Lyon? Lees dan dit artikel!

Kathedraal Saint-Jean

Kathedraal Saint-Jean wordt in de volksmond ook wel ‘de Kathedraal van Lyon genoemd’. Het is één van de indrukwekkendste kerken van het land. De bouw begon al in 1180. Uiteindelijk werd de kerk in 1480 opgeleverd. De bouw heeft dus 300 jaar geduurd. De kathedraal is al verschillende keren gerenoveerd. Eén van de dingen die origineel zijn gebleven is het uurwerk. Dit uurwerk stamt uit de 14e eeuw.

De laatste renovatie vond plaats tussen 1935 en 1936. Toen zijn de middeleeuwse luisters gerestaureerd. Tijdens de bevrijding van Lyon, in de Tweede Wereldoorlog, zijn er verschillende ramen vernield. In 1805 bezocht Napoleon Bonaparte samen met zijn vrouw deze kerk. Ze werden hier uitstekend ontvangen.

Het is op dit moment mogelijk om deze bezienswaardigheid te bezoeken. Dit kan 7 dagen per week, de openingstijden zijn verschillend.

Openingstijden maandag tot en met vrijdag

  • Van 8:15 tot 19:45

Openingstijden weekend

  • 8:00 tot 19:45

Op feestdagen kunnen de tijden afwijken. Wil je hier op een feestdag naartoe? Dan kun je het best even kijken op hun website. Je kunt dan precies zien of ze open zijn. Op dit moment is er maar een beperkt gedeelte los, omdat ze op dit moment aan het restaureren zijn. Om deze reden laten ze moment minder mensen naar binnen. Er is simpelweg minder ruimte.

Lyon Frankrijk

Vieux-Lyon

Vieux Lyon is een wijk in de stad, Lyon. Deze wijk kenmerkt zich door de historische gebouwen. In de wijk staan veel monumenten. In gedeelte stamt uit de middeleeuwen.  Deze wijk is in de afgelopen jaren gebruikt voor verschillende films. De straten zijn erg smal en de huizen erg hoog. Dit zijn twee specifieke kenmerken van deze wijk. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen. Zo heeft deze wijk een prachtige poort en een kathedraal. Ook zijn er verschillende museum.

Ben je op vakantie in Lyon? En wil je lekker eten? In deze wijk vind je genoeg chique restaurants. Wanneer je hierheen wilt, moet je vooraf reserveren. Dit kun je tegelijkertijd doen met het boeken van je vakantie. Vaak zitten deze restaurants maanden van tevoren al vol.

Dit hoort echt bij de kenmerken van deze wijk. Huizen zijn hier onbetaalbaar, omdat veel mensen hier willen wonen.

Het oude centrum

Het oude centrum van Lyon staat op de Werelderfgoedlijst. Dit centrum ligt in de wijk ‘Vieux-Lyon’. Waar ik het hierboven ook over had. Het gedeelte van de binnenstad is gebouwd tussen de 15e- en 16e eeuw. Bijna alles is goed bewaard gebleven. Tussen de historische panden, vind je geen nieuwbouw huizen.

In het oude centrum kun je heerlijk lopen. Er zijn van allerlei winkels, restaurants en cafés in de buurt. Ben je in Lyon? En hou je van oude gebouwen? Dan kan ik een bezoek zeker aanraden. In en rondom dit centrum is écht van alles te doen. Het is niet alleen geschikt voor oude mensen, maar ook voor jongeren.

Wedstrijd bezoeken van Olympique Lyon

Olympique Lyon is een Franse voetbalclub dat uitkomt op het hoogste niveau in Frankrijk, de Ligue 1. Wanneer je in de buurt bent, is het mogelijk om een wedstrijd van deze club te bezoeken. Wil je niet naar een wedstrijd, maar wil je wel een rondleiding? Ook dit is mogelijk. De voetbalclub is opgericht in 1899, het heeft een jaarlijks budget van 265 miljoen en thuiswedstrijden spelen ze in het Parc Olympique Lyonnais.

In dit stadion spelen ze sinds 2016. Het stadion is dus nog gloednieuw.  Tickets kun je kopen via de officiële website. Het is ook mogelijk om tickets te kopen via een ander platform. Op deze platformen zijn de prijzen vaak hoger.

Last update: 5 februari 2023

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *